Sayı: 2004 - 07

30 Ocak 2004

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

BASIN DUYURUSU

 

A) Şubat Ayı Döviz Alım İhale Programı

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın güçlü döviz rezervi pozisyonuna sahip olmasının uygulanan programa duyulan güvenin artmasına sağlayacağı katkı ve döviz piyasasında oluşan arz fazlası dikkate alınarak, 23 Ocak 2004 tarihinde döviz alım ihalelerine tekrar başlanmış ve 23–30 Ocak 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen ihalelerde toplam   286 milyon ABD doları tutarında döviz alımı yapılmıştır.

Bu çerçevede, Şubat ayı için de aylık döviz alım ihale programı ilan edilmesine karar verilmiş olup, günlük tutar 30 milyon ihale, 30 milyon opsiyon olmak üzere toplam 60 milyon ABD doları olarak belirlenmiştir. Ay içinde Kurban Bayramı tatili olan 2-4 Şubat ile ABD tatil günü olan 16 Şubat hariç 16 işgünü döviz alım ihalesi düzenlenecek ve alınacak toplam tutar en fazla 960 milyon ABD doları olacaktır. Şubat ayı içinde döviz arz fazlasında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabilecektir.

Diğer taraftan, daha önceki duyurularımızda da belirtildiği üzere, dışsal bir şok ya da öngörülemeyen gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında derinliğin kaybolması; buna bağlı olarak, döviz fiyatlarında ortaya çıkabilecek aşırı oynaklık ve sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi halinde, Merkez Bankası dönem sonunu beklemeden, kısa ya da uzun süreli olarak önceden kamuoyuna duyurmak suretiyle döviz alım ihalelerine ara verebilecektir. Ayrıca, her zaman olduğu gibi, döviz kurundaki oynaklık Merkez Bankası’nca yakından takip edilmeye devam edilecek ve kurlarda her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecektir.

 

B) Şubat Ayı Türk Lirası Depo Alım İhale Programı

 

Merkez Bankası’nın Türk lirası likidite fazlalığını sterilize etme işlemlerindeki etkinliğinin artırılması amacıyla Bankalararası Para Piyasası’ndaki mevcut işlem çeşitlerine ek olarak düzenlediği 2 ve 4 hafta standart vadeli Türk lirası depo alım ihaleleri 2004 Şubat ayında da sürdürülecektir.

2004 Ocak ayında olduğu gibi 2004 Şubat ayında da Türk lirası depo alım ihaleleri Pazartesi günleri 2 hafta vadeli, Çarşamba ve Cuma günleri 4 hafta vadeli olarak düzenlenecek olup, ihalelerde alınacak en fazla tutar sınırlaması olmayacaktır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.