Sayı: 2005-06

7 Şubat 2005

 

 

BASIN DUYURUSU

Yeni Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı 7 Şubat 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 0,75 puan azaltılarak yüzde 11,75’e düşürülmüştür.

Bankaların aracılık maliyetlerinin azaltılması yolu ile etkin ve verimli çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla, bankalarca faizsiz olarak Bankamızda tutulan zorunlu karşılıklara ilişkin kaynak maliyetinin düşürülmesi için, 8.8.2001 tarihinden itibaren Yeni Türk Lirası zorunlu karşılıklara, 24.5.2002 tarihinden itibaren de yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmeye başlanmıştır.

Yeni Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı, en son, 25.08.2004 tarihinden geçerli olmak üzere 1,5 puan azaltılarak yüzde 12,5’e düşürülmüş ve Yeni Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranının Yeni Türk Lirası mevduat ağırlıklı ortalama basit faiz oranlarının yüzde 75’i ile yüzde 80’i aralığında tutulduğu ve bankaların mevduat faiz oranlarının değişimine paralel olarak belirlendiği belirtilmişti.

Bankaların Yeni Türk Lirası mevduat faiz oranlarında meydana gelen düşüşler dikkate alınarak, Yeni Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı 7 Şubat 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 0,75 puan azaltılarak yüzde 11,75 olarak belirlenmiştir.

Yabancı para zorunlu karşılıklara ödenecek faiz oranları ise önceden olduğu gibi, bankaların Bankamızda serbest olarak bulundurdukları 2 gün ihbarlı döviz tevdiat hesabı faiz oranları ile aynı düzeyde ve haftalık olarak belirlenmeye devam edilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.