TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI – TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ORTAK AÇIKLAMASI

 

Bilindiği üzere, 11 Ocak 2007 tarihinde Kasım 2006 ayı Ödemeler Dengesi istatistikleri yayınlanmış olup aynı zamanda geçmiş verilerde bir revizyona gidilmiştir. Ancak, söz konusu istatistiklerin açıklanması sonrasında kamuoyunda bavul ticareti verileri ile ilgili tereddütler oluştuğu ve yanlış değerlendirmeler yapıldığı görüldüğünden aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

 

            Bavul ticareti verilerinin elde edilmesine yönelik Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yürütülen anketin Temmuz – Eylül 2006 dönemindeki kesinleşen sonuçlarında, gerek bir önceki döneme göre gerek önceki yılın aynı dönemine göre yüksek bir artışın görülmesi üzerine anket verileri tekrar değerlendirilmiş, bavul ticaretinin yoğun yapıldığı yerlerde tespitlerde bulunulmuş ve sonucunda söz konusu artışın anket çerçevesinde hesaplanan “bavul ticareti yapmak amacıyla ülkemize gelen yabancı sayısındaki” artıştan olduğu görülmüştür. Bu nedenle, ilgili aylarda Ödemeler Dengesi istatistiklerinde kullanılan TÜİK tarafından yapılan anket öncesi tahminler, çalışmanın sonunda anket sonuçları ile revize edilmiş ve bu durum yayımlanan “2006 yılı Ocak-Kasım Dönemi Ödemeler Dengesi Gelişmeleri” Raporunda “...2006 yılı 3. çeyreğine ait bavul ticareti verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nca yürütülmekte olan anket sonuçlarıyla revize edilmiş, Ekim ve Kasım ayları için ise TÜİK tarafından geçmiş yıl baz alınarak yapılan tahminler kullanılmıştır.” şeklinde ifade edilmiştir. Yapılan revizyon ile daha önce 838 milyon ABD doları olarak tahmin edilen Temmuz-Eylül 2006 bavul ticareti verileri anket sonuçlarına göre 2096 milyon ABD doları olmuştur.

 

Benzer şekilde, Ekim ve Kasım ayları için kullanılan tahminler de 4. çeyreğe ilişkin anketin sonuçları doğrultusunda revize edilecektir.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.