Sayı: 2010 – 03                                                                                        

25 Ocak 2010 

 

İMALAT SANAYİ KAPASİTE KULLANIM ORANINA İLİŞKİN

BASIN DUYURUSU

 

2007 yılında başlatılan Resmi İstatistik Programı çalışmaları sırasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın “İktisadi Yönelim Anketi (İYA)” ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun “İmalat Sanayi Eğilim Anketi (İSEA)”nin benzer nitelikte sorular içermesi ve aynı hedef kitleye uygulanmasının yarattığı sakıncalar göz önüne alınarak, TÜİK tarafından İSEA sonuçlarına dayalı olarak hazırlanıp yayımlanmakta olan kapasite kullanım oranı serisinin, İYA sonuçlarına dayalı olarak TCMB tarafından hazırlanıp yayımlanması kararlaştırılmıştır. Bu uygulama 10 Aralık 2009 tarihinde iki kurum arasında imzalanan protokol ile 2010 yılı Ocak ayında yürürlüğe konmuştur.

İYA, 2006 yılında TÜİK tarafından hazırlanan 2007–2011 yıllarına ilişkin Resmi İstatistik Programı’nın Kısa Dönemli İş İstatistikleri kapsamında yer almış ve Program hedefinde yer alan uluslararası standartlara uyumu ve işyeri kapsamının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

Bu çalışmalar uyarınca 2007 yılı Ocak ayından itibaren İYA’nın kapsam ve metodolojisi İSEA’nın sonuçlarını da üretebilecek şekilde genişletilmiş ve uluslararası standartlara tam uyumu sağlanmıştır. Ayrıca, İYA’nın 2007 yılı Mayıs ayından itibaren Avrupa Birliği’nin “Uyumlulaştırılmış İşyeri ve Tüketici Anketleri Ortak Programı” kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu ve TCMB ortak finansmanı ile gerçekleştirilmesine başlanmıştır.

Bu gelişmeler çerçevesinde; “Kapasite Kullanım Oranı” verileri 2010 yılı Ocak ayından itibaren TCMB tarafından aylık İYA sonuçlarına dayalı hazırlanıp, Ulusal Veri Yayımlama Takvimine uygun olarak http://www.tcmb.gov.tr/imalat/KKO.html adresinde ve ayrıca “Veriler/İstatistiki Veriler-Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) içerisinde yayımlanacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.