Sayı: 2001/20

17 Mayıs 2001

 

2001 YILI PARA PROGRAMI DOĞRULTUSUNDA YAPILACAK İHALE YÖNTEMİ İLE TL KARŞILIĞI DÖVİZ SATIŞLARINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

 

Bilindiği üzere, dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından, döviz kurlarının piyasada belirlenmesi ve aşırı dalgalanmaların engellenmesi ilkesi çerçevesinde 29 Mart 2001 tarihinden itibaren Bankamızca her iş günü TL karşılığı döviz satış ihalesi ve gerekli görüldüğü günlerde TL karşılığı döviz alış ihalesi düzenlenmektedir. Sözkonusu döviz alış/satış ihaleleri uygulaması bankaların kısa vadeli döviz yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine destek olmuş, ayrıca dalgalı döviz kuru rejiminin işleyişine müdahale edilmeden döviz talebindeki küçük oranlı artışlara kurların hızlı ve yüksek oranlı tepki vermesi şeffaf bir politika çerçevesinde sınırlanmıştır.

 

15 Mayıs 2001 tarihinde de, Bankamız 2001 Yılı Para Programı açıklanmış ve aynı tarihte IMF İcra Kurulu Türkiye’nin Niyet Mektubunu görüşerek ülkemize yapacağı dış finansmanı onaylamıştır. Sağlanan dış finansmanın ilk bölümü olan SDR 3 milyar karşılığı yaklaşık USD 3.9 milyarın 18 Mayıs 2001 tarihinde Merkez Bankası hesaplarına girmesi beklenmektedir. Bu kaynak, mali piyasalarda istikrarın ve güvenin sağlanmasına önemli katkıda bulunarak faiz oranlarının aşağı çekilmesine ve döviz kurlarının dengeye kavuşmasına yardımcı olacaktır. Bu çerçevede, 2001 Yılı Para Programı hedefleri içinde yer alan Net Uluslararası Rezervlere ilişkin taban değerleri dönemsel değişim olarak belirlenmiş olup, Bankamız tarafından bu amaca yönelik olarak yapılacak TL karşılığı döviz işlemleri çoğunlukla döviz ihaleleri yoluyla gerçekleştirilecektir.

 

Kamuoyuna açıklanan 2001 yılı Para Programı çerçevesinde ekonomideki döviz arz ve talebinin daha dengeli hale gelmesi nedeniyle, Bankamız tarafından TL karşılığı döviz alış/satış ihalelerine ilişkin daha esnek bir sistem oluşturulması kararlaştırılmıştır. Buna göre, 18 Mayıs 2001 tarihinden başlamak üzere, 29 Mart 2001 tarih 2001/12 sayılı Basın Duyurusu ile açıklanan döviz alış/satış ihalelerinde, diğer hususlar aynı kalmak üzere, aşağıda yer alan değişiklikler yapılmıştır:

 

1.                  Bankamız TL karşılığı döviz satış ihalesini her iş günü düzenlemek yerine, gerekli gördüğü günlerde düzenleyecektir.

2.                  İhalede satılacak döviz tutarı ihale öncesinde açıklanmayacaktır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.