Sayı: 2002-15

                           4 Mart 2002

 

BASIN DUYURUSU

 

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Avrupa Para Birliği’ne üye 12 ülke ulusal paralarının 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren tedavüle çıkarılan Avrupa Birliği’nin ortak parası euroya dönüşümü konusundaki düzenlemelerini 23 Ağustos 2001 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuna açıklamıştı. Sözkonusu düzenlemeler çerçevesinde TCMB banknot dönüşüm işlemlerinin sorunsuz olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli önlemleri almış ve 1 Aralık 2001 tarihinden itibaren yurt dışından euro banknot ithal ederek isteyen bankalara ön yükleme yapmış ve 1 Ocak 2002’den itibaren kullanıma sunulmak üzere kendi şubelerinde hazır bulundurmuştur.

1 Ocak 2002’den itibaren euro ile birlikte tedavül eden 12 ülke paralarından Hollanda Florini 28 Ocak 2002, İrlanda Lirası 9 Şubat 2002 ve Fransız Frangı 17 Şubat 2002 tarihlerinde, Alman Markı, Avusturya Şilini, Belçika Frangı, Fin Markkası, İspanyol Pezetası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi ise 28 Şubat 2002 tarihinde yasal para olma özelliğini kaybederek, tedavülden kalkmıştır.

 

A – YURT DIŞINA EFEKTİF SEVKİYATLARI

Tablo- I’de euro dönüşümü ile ilgili TCMB duyurusunun yapıldığı Ağustos 2001 ayından 28 Şubat 2002 tarihine kadar aylık bazda Türkiye’den yurt dışına yapılan efektif  sevkiyat tutarları verilmektedir. Bankalar ve özel finans kurumlarınca Aralık 2001 - Şubat 2002 döneminde doğrudan yurt dışına sevk edilen 12 ülke banknotlarıyla ilgili bilgiler Bankamıza aktarılmaya devam etmektedir. Bankamıza yapılacak raporlamalar kapsamında derlenecek bu bilgiler kamuoyuna bilahare duyurulacaktır.

 


 


Fiili euro banknot dönüşümünün başladığı 1 Ocak 2002 tarihinden önce TCMB’na bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseseler tarafından getirilen efektif tutarlarındaki artış dikkate alındığında, dönüşümün fiilen Ağustos 2001 tarihinden itibaren başladığı ve Şubat 2002 sonuna kadar toplam 7.1 milyar tutarında Alman Markı ve diğer efektifin yurt dışına sevkedildiği görülmektedir. Yurt dışına sevkiyatı yapılan efektif tutarının TCMB’ce gerçekleştirilen bölümü DEM 4.8 milyardır.

 

B – EURO EFEKTİF DÖNÜŞÜM İŞLEMLERİ

Tablo- II’de TCMB’ce Ocak – Şubat 2002 döneminde gerçekleştirilen euro efektif işlemleri gösterilmektedir.

 

 


 


Tablo II’den  görüldüğü  gibi,  2  aylık  değişim  döneminde  TCMB’ce  net  EUR 447 milyon tutarında euro efektif piyasaya verilmiştir.

23 Ağustos 2001 tarihli basın duyurusunda da belirtildiği gibi TCMB, bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselerin Avrupa Parasal Birliği’ne üye olan 12 ülkenin yerel parasına ilişkin değişim taleplerini 2003 yılı sonuna kadar karşılayacaktır.

Basın duyurusunda uygulaması bildirilen masraf tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Önümüzdeki aylarda gelişmeler ışığında değişiklik yapılması söz konusu olduğunda önceden kamuoyuna bilgi verilecektir.

TCMB 28 Şubat 2002 tarihinden itibaren ulusal paralar ile ilgili gösterge niteliğindeki kurları yayımlamamaktadır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.