DEVLET BAKANLIĞI ile MERKEZ BANKASI ORTAK AÇIKLAMASI

 

Sayı: 2002-96

17 Aralık 2002

 

BASIN DUYURUSU

 


2002 yılı başında tüketici fiyatları endeksi bazında yıl sonu enflasyonu %35 olması hedeflenmiş, bu kapsamda büyümenin de %3 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmişti. Son ekonomik veriler ışığında enflasyonun %31'e gerilemesi, büyümenin ise %6.5 civarında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Bu başarının arkasında para ve maliye politikalarının kararlılıkla uygulanması yatmaktadır.

Seçim öncesinden başlayan süreçte enflasyonun düşürülmesi, ekonomik istikrarın sağlanması, yapısal reformların gerçekleştirilmesi ve sıkı maliye politikalarının uygulanması konusundaki kararlılığa dair açıklamalar, belirsizlik ortamının etkilerini önemli ölçüde azaltmış ve başarılı sonuçların elde edilmesine önemli katkıda bulunmuştur.

2002 yılı enflasyon hedeflerine ulaşılmış olmasına ek olarak, siyasi belirsizliğin de ortadan kalkması enflasyondaki düşüşün devam etmesini ve 2002 yılında yaşanan iyileşme sürecinden sonra 2003 yılında da büyümenin devam etmesini mümkün kılmaktadır.

Tutarlı bir para politikası, enflasyonla mücadelede gerekli olmakla birlikte yeterli değildir. Sürdürülebilir borç dinamikleri için gerekli bir faiz dışı fazlayı hedefleyen mali disiplin ve yapısal reformların kesintisiz olarak devam etmesi, hem enflasyondaki düşüşün sürmesi, hem de yüksek büyümenin sağlanması bakımından vazgeçilmez faktörlerdir.

Bu çerçevede; hükümetimiz ve TCMB, 2003 yılında enflasyon hedefini %20 olarak belirlemeye karar vermiştir. Diğer taraftan, önümüzdeki yıl, GSMH büyümesinin %5 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu büyüklükler aynı zamanda Geçici Bütçe'nin hazırlanmasında da esas alınmaktadır.

Kamuoyuna duyurulur.


DEVLET BAKANI ALİ BABACAN
TCMB