Tablo 4. Türkiye: Net Uluslararası Rezervlerdeki Değişime İlişkin Performans Kriteri

(milyon ABD Doları)

 

 

NUR değişikliklerine ilişkin Alt Sınır 1/

 

Gerçekleşme

 

30 Nisan 2001 itibariyle mevcut stock:

 

3,860

 

 

 

 

   Mayıs 2001 (performans kriteri)

-1,500

-838

   Haziran 2001 (performans kriteri)

-2,900

-3,059

   Temmuz-Ağustos 2001 (performans kriteri)

-2,000

-1,370

   Eylül-Ekim 2001 (performans kriteri)

-2,600

-304

   Kasım-Aralık 2001 (performans kriteri)

 

-600

...

1/  Değişiklik her bir dönemin başı ile sonu arasında NUR stoklarındaki fark olarak hesaplanmaktadır. Rakamlar bir önceki dönemden kalan fazlalıkları (paragraf 6 ve 7’ye bakınız) içermemektedir– sözkonusu fazlalıklar, performans kriterinin tutturulmasına yönelik hesaplamalarda dahil edilecektir. 

 

1.              Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın ABD doları cinsinden net uluslararası rezervleri, brüt dış varlıklar (ipotekli rezervler hariç) ile brüt uluslararası rezerv yükümlülükleri arasındaki farkın, TCMB’nin net forward pozisyonu ile toplanmasından oluşmaktadır. İpotekli rezervler, halihazırda kullanıma hazır olmayan rezervlerdir.

2.              Programın amacı doğrultusunda, brüt dış varlıklar; yerleşik olmayanlardan olan bütün kısa dönemli döviz (konvertibl) cinsinden alacaklar, 30 Kasım 2000 tarihinde Londra piyasasında ortalama 269.05 ABD Dolar/ ons olarak sabitlenen değer üzerinden hesaplanan altın mevcudu, yabancı kağıt paralar, muhabir hesap bakiyeleri ve IMF nezdindeki rezerv pozisyonudur. Halihazırdaki ipotekli rezervler, Savunma Sanayiini Destekleme Fonu hesabında tutulan dış varlıklardan (30 Kasım 2000’de 426 milyon ABD Doları tutarında) oluşmaktadır. Özel Dresdner portföyü de (30 Kasım 2000’de 898 milyon ABD Doları tutarında) ipoteklidir, fakat bir yıllık yabancı para cinsinden borçlarla örtüşmesine bakıldığında (aşağıya bkz.) dış rezerv varlıklarından çıkarılmamaktadır. Rezerv varlıkları 30 Kasım 2000 itibariyle 19,428 milyon ABD Doları tutarındadır.

3.              Brüt uluslararası rezerv yükümlülükleri, orijinal vadeleri bir yıla kadar ve bir yıl olan yabancı para birimi üzerinden (veya herhangi bir döviz kuruna endeksli TL cinsi üzerinden) olan bütün yükümlülükleri (bankacılık sektöründeki döviz mevduatlarına karşı tutulan rezervler dahil) Merkez Bankası’ndan akreditif bedellerinden alacaklar, Merkez Bankası’nın döviz alacaklıları ve vadelerine bakılmaksızın ödemeler dengesini destekleme amaçlı yapılan borçlanmalardan doğan yükümlülükleri içermektedir (IMF’ye olan yükümlülükler dahil). Bu şekilde tanımlanan rezerv yükümlülükleri 30 Kasım 2000 itibariyle 8,331 milyon ABD Doları tutarındadır.

4.              Net forward pozisyonu; Merkez Bankası’nın yerleşik olmayanlardan yabancı para birimi cinsinden bilanço dışı (forwardlar, swaplar, opsiyonlar ve her türlü future sözleşmeleri) alacaklarının kağıt üstündeki nominal değeri ile yerleşikler ve yerleşik olmayanlara olan döviz yükümlülükleri arasındaki farktır. Bu miktarlar 30 Kasım 2000 itibariyle sıfırdır.

5.               ABD Doları dışındaki yabancı para birimleri cinsinden bütün alacak ve yükümlülükler programda belirlenen çapraz kurlar üzerinden ABD dolarına çevrilecektir.

6.              Net Uluslararası Rezervlerin yukarıdaki tabloda belirtilen Haziran ayından Ekim ayı sonuna kadarki dönem için değişim limitleri, Net Uluslararası Rezervler değişim limitlerinin önceki dönemden kalan kullanılmayan kısmı uyarınca ya da cari dönem esnasında sözkonusu limitin %25’i oranında (hangisi daha az ise) arttırılacaktır.

7.              Net Uluslararası Rezervlerin Aralık sonu ve yukarıdaki tabloda belirtilen sonraki dönemler için değişim limitleri, Net Uluslararası Rezervlerdeki değişim limitlerinin önceki dönemden kullanılmayan kısmı kadar artırılacaktır. 

8.              Net Uluslararası Rezervlerdeki değişim her dönem içerisinde eşit olarak dağıtılacaktır.