Kurumsal Yapılanma

Paylaş
Yazdır

Ülkemizde finansal istikrardan sorumlu kurumlar; sistemik riskin takibi ve yönetimi kapsamında özellikle makro riskleri azaltıcı politikalar uygulayarak çeşitli tedbirler almaktadır. 

Finansal İstikrar Komitesi

Uluslararası platformda yaşanan gelişmeler ve küresel kriz sonrasında ortaya çıkan gereksinimler doğrultusunda; 2011 yılında Finansal İstikrar Komitesi (FİK) kurulmuştur. Komitenin hayata geçirilmesi; kurumlararası koordinasyonun kurumsal bir yapıya oturtulmasına ve etkin bir iletişim kanalı oluşturulmasına katkı sağlamıştır. 2011 yılından bu yana FİK’de çeşitli yeniden yapılandırmalar söz konusu olmuştur.

2021 yılı Mayıs ayında FİK'in güncel görev tanımı belirlenmiştir. Buna göre, FİK’in görev tanımı, 4059 sayılı Kanun'un 1. maddesinde "Finansal sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için kırılganlıkların belirlenmesi ve sistemik risklerin yönetilmesi" olarak belirtilmiştir.

Bu kapsamda, FİK, aşağıdaki konularda üyelerin bağımsızlıklarından ödün vermeden aralarındaki iş birliğini ve koordinasyonu sağlamaktadır:

a) Finansal istikrar ve güvenliği tehdit edebilecek sistemik risklerin ve kırılganlıkların belirlenmesi, etkin bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi için gerekli yöntemlerin oluşturulması ve politika önerilerinin tespit edilmesi.

b) Finansal düzenlemelerin etkilerinin değerlendirilmesi.

c) Finansal sektörün, sürdürülebilir büyümeyi ve finansal istikrarı destekleyecek şekilde sağlıklı gelişiminin sağlanması.

ç) Sistemik risklerin gerçekleşmesi durumunda uygulanacak kriz yönetim planlarının oluşturulması.

Bu kapsamda, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve piyasa güvenini destekleyen sağlıklı bir finansal sistem FİK’in nihai hedefidir. FİK bu hedefi görev tanımının (sistemik risklerin yönetimi) doğal sonucu olarak görmektedir.

FİK, finansal sektörün gözetiminde sorumlu tüm ilgili kurumlardan oluşmaktadır. FİK'e Hazine ve Maliye Bakanı başkanlık etmektedir. Üyeleri arasında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, Strateji ve Bütçe Başkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı, Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı yer almaktadır.

FİK'in etkinliği, üyelere sağlanan ortak risk perspektifine dayanmaktadır. Bu bağlamda, makro ihtiyati politika/araçların seçimi, kalibrasyonu ve kullanımı, etki analizleriyle desteklenerek FİK’te derinlemesine değerlendirilmektedir.

Ayrıca, çalışma grupları, yukarıda belirtilen etki analizlerinin temelini oluşturan finansal istikrarla ilgili konularda ayrıntılı araştırma ve çalışmalar yürütmektedir. Komitenin sekretaryası Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülmektedir. Öte yandan, çalışma gruplarının sekretaryası ilgili üye kurumlar tarafından yürütülmektedir.